Johnny Rankovic | Biografija

Johnny Rankovic (rođen u Beogradu 2003.) je gitarista, kompozitor, muzički producent, osnivač i frontmen benda The Churlians sa kojim je imao preko 50 nastupa na velikim binama širom zemlje (Exit 2017, Belgrade Beer Fest 2019, Specialni gost 2Cellos 2018, Guitar Art Festival 2018, Stadion Tasmajdan 2016…). Gitaru svira intenzivno od 6. godine, piše svoju prvu pesmu sa 7 godina, upisuje se u školu muzičke produkcije sa 9, a sa 12 izdaje svoj prvi autorski album „Teram po svom“ kao najmlađi autor rok albuma na kome je pritom odsvirao sve gitare i vokal je. Producent albuma je Vojislav Aralica.

Na The UK Songwriting Contest 2015 u Londonu postigao je zapažen uspeh kada je u konkurenciji od 70.000 pesama iz celog sveta ušao u polufinale kao kompozitor i tekstopisac pesme „Hot or Cold“ a taj uspeh je potvrdio 2 godine kasnije kada su pesma i video spot „Strah“ takođe ušli u polufinale, to jest top 20. Pored navedenog albuma izdao je i nekoliko singlova: „Harley, Les Paul & Rock ’n’ Roll“ na kome Žika Jelić gostuje na Lap Steel-u, „Važno je samo šta ostaje“ koja je ujedno i prvi singl sa istoimenog albuma u izdanju PGP RTS-a, „Gospodin Crni Leptir“, ali i „We’re all the same“ koju je potpuno sam producirao u svojoj sobi tokom karantina.

Takođe, u istom periodu producira pesmu „Umorno lice“ mladog autora sa Kosova na daljinu isključivo koristeći kao osnovu telefonski demo snimak glasa. Njegova prva 2 komercijalna produkcijska rada puštana su na nacionalnim radio stanicama. Pored gitare svira bas gitaru, klavir, mandolinu, lap steel i ukulele.

Izrazito je aktivan u humanitarnom radu za koji je primio nagrade Heroj Beograda i Podvižnik Novosti 2013. Pored toga bio je Ličnost godine 2013 i 2016 i dobitnik nagrade Exit Youth Hero 2016.

Pohađa Comtrade ITHS školu za multimediju, a dalji planovi uključuju studiranje na BIMM Institutu(British and Irish Modern Music Institute) u Berlinu i Londonu.

„Kao mladi producent verujem da je neophodno gledati u budućnost, stvarati i podržavati inovacije, ali i nalaziti način da budeš poseban. Iz tog razloga me posebno interesuju imerzivni i interaktivni zvuk, kreativne tehnike snimanja i miksanja zvuka, kompozicija i produkcija multimedijalnih sadržaja, kompozicija uz pomoć veštačke inteligencije i naravno produkcija pop/rock muzike.“